Het zijn de ‘Drink voldoende water’ weken!

Meneertje hoofdpijn houdt mij nu al een paar dagen bezig.
“Stop met alle zuivel”, roept de een. “Vermijd granen”, roept de ander. Ik ga niet over 1 nacht ijs en ben voorlopig ook niet van plan om mijn smaakmaker feta (gemaakt van geitenmelk welteverstaan) of mijn tarwe zuurdesembrood opzij te zetten. Dus ik heb iets heel anders bedacht. De water weken. Wat ik daarmee bedoel? Twee weken lang iedere dag tenminste 1,5 tot 2 liter water drinken. Lijkt simpel maar is toch heel wat. Met 2 liter water bedoel ik echt water dus geen thee of andere aangelengde drankjes.

Waarom water?
Ongetwijfeld weet je dat het lichaam voor 2/3 uit water bestaat.  Wat echter veel mensen niet weten, is dat we per dag zo’n 2,5 liter aan vocht (water dus) verliezen. Dit gebeurt via zweet, de urine en de ademhaling. Logisch dus dat je dat verlies weer moet aanvullen.
We mogen er vanuit gaan dat we via onze voeding ongeveer 1 liter water binnenkrijgen dus die andere 1,5 liter zal je erbij moeten drinken.

Water & candida (en aanverwante gifstoffen)
Het volgen van een candidadieet heeft als doel het uithongeren van de candida. Candida is een levend organisme dat zelf stofjes afscheidt die niet zo fijn zijn voor je lichaam. Zoals je in dit stuk over candida kunt lezen wordt de candida heel blij van voedsel dat rijk is aan suikers, gisten en/of koolhydraten en zal hij boos worden als je hem dat ontneemt. Sterker nog, hij kan dan het signaal aan je hersens geven dat je die producten moet gaan eten (hij kan dus je zoete trek aanwakkeren).  Water drinken is heel belangrijk om de afvalstoffen die de candida uitscheidt af te voeren.

Wat doet water voor je?
Water regelt je lichaamstemperatuur, transporteert zuurstof, voeding, vitaminen en mineralen in je lichaam en voert de afvalstoffen af. Goeie zaak dus, water drinken.

Tekort aan water
Drink je te weinig water en krijg je dus een tekort, dan kan dat leiden tot uitdroging. Dit wil je zeker voorkomen want uitdroging kan zorgen voor een belemmerde bloedsomloop wat op zijn beurt weer een vertraagde hersenactiviteit oplevert. Hierdoor word je lichaam moe en lusteloos en vaak krijg je dan ook hoofdpijn. Ga je hier te lang mee door dan kan die uitdroging zelfs leiden tot psychische klachten, zoals depressie.

Check je urine
Ja, je leest het goed. Kijk eens in de pot waarin je geplast hebt. Check de kleur van je urine. Die vertelt je namelijk meer dan je denkt! Menselijke urine is gewoonlijk transparant en lichtgeel tot felgeel van kleur. Drink je te weinig dan kan de kleur donkerder worden en de geur onaangenaam (let maar eens op, als je veel water drinkt dan is de geur vaak neutraal, drink je te weinig water dan krijg je vaak een ‘pislucht’). Water drinken dus!
Let op, wijkt de kleur en geur van je urine gedurende lange tijd af dan kan dit ook duiden op een onderliggende ziekte of aanduiding. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. Wil je meer weten over de mogelijke betekenis van verschillende kleuren urine, kijk dan eens op http://www.salusi.nl/kleur-van-urine/

Urine kleur test

Weetjes:
– In één keer een halve tot een liter water naar binnen klokken heeft niet heul veel zin, beter is het om je vochtinname goed over de dag te verspreiden en gewoon om de zoveel tijd een glas leeg te drinken.
– Bedenk je dat dranken waar alcohol of cafeine in zit vochtafdrijvend zijn. Je zult dan dus extra water moeten drinken om de boel weer op peil te krijgen.
– Fop jezelf niet door te denken dat je met frisdranken en fruitsappen ook goed bezig bent. Het is waar dat er vaak voldoende vocht in zit, echter neem je ook een grote hoeveelheid suiker tot je en das nou net wat je lijf minder leuk vindt!
– Water bevat geen calorieën, cholesterol en vet, een ideale slankmaker dus.
– Water drinken verhoogt reactiesnelheid. Lees meer.
– Per dag vier liter of meer drinken is erg onverstandig. Je nieren kunnen de verwerking daarvan niet aan met alle gevolgen van dien. Ben jij nou net die ene topsporter die vier liter vocht per dag verliest dan is het natuurlijk een ander verhaal…. 😉

Tip die ik zelf ga hanteren: een 2 liter water fles gebruiken/ bij de hand houden zodat ik precies kan bijhouden hoeveel water ik drink / nog moet drinken op een dag.

Heart

 

Plaats een reactie